Tuesday 19 May 2015

Char Siu Pau & Sau Pau

Last week, I managed to make Char Siu Pau and Sau Pau.  It's taken from a local blog but they did not use pork as the filling.  Since, I saw the steps and ingredient is quite simple (and most I have in my kitchen), therefore I decided to make it. The changes that I've made is only; changing the filling meat into pork.

Headache, trying to cut off or estimate the ingredient's portion as I did not want to make alot as only a trial basis for to let the kids enjoy their pau. Lol!

For readers info, yours truly was using the same meat filling for both types of pau.

Here are the source and the recipes (again, it's in Bahasa Melayu):-

Char Siu Pau


Membuat 16 ban

Bahan-bahan untuk doh:

8g instant yis kering
160ml air suam
½ sudu putih cuka atau jus lemon (optional) 280g rendah protein tepung aka hong kong tepung
Gandum kanji 100g
Gula ising 90g
30g minyak haiwan atau minyak sayur-sayuran
10g serbuk penaik
10ml air sejuk

Inti:

A
250g daging ayam, didadu
½ sudu besar minyak masak
1 sudu kecil gula *
1 bawang kecil, dipotong dadu
1 sudu besar sos tiram *
1 sudu besar kicap *
1 sudu kecil. minyak bijan
1-2 titis pewarna makanan merah (pilihan)

B
150 ml air
1 ½ sudu besar tepung jagung
Garam secukup rasa

Kaedah:

Inti:

1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang untuk 1 hingga 2 minit. Tambah dalam semua bahan-bahan lain, tumis selama 1 minit.
2. Campurkan air bersama-sama dengan tepung jagung, menambah campuran ke dalam kuali dan kacau rata. Mereneh sehingga kuah adalah melekit.
3. Angkat dan pindah ke pinggan serta biarkan sejuk.
4. Bahagikan pengisian kepada 16 bahagian jika diingini, diketepikan untuk kegunaan kemudian.

Ban:

1. Ayak bersama tepung dan gula aising. Place diayak campuran tepung dalam mangkuk besar dan membuat perigi di tengah-tengah.
2. Isikan dengan baik dengan air suam, cuka dan yis. Gunakan spatula, perlahan-lahan mengacau air untuk membubarkan yis kemudian perlahan-lahan membawa bersama campuran tepung.
3. Tambah minyak dan menguli selama 10-15 minit sehingga terbentuk doh lembut. Ia harus licin di permukaan.
4. Cover doh dengan kain lembap dan biarkan ia naik selama 30 minit atau sehingga ia adalah dua kali ganda pada saiznya.
5. Larutkan serbuk penaik di dalam air sejuk, taburkan ke atas doh dan menguli sehingga sebati. Bahagikan doh kepada 16 bahagian yang sama dan meleperkan dengan rolling pin untuk membuat 3" bulatan. Kemudian letakkan sudu timbunan mengisi di tengah-tengah doh, balut dan lipatan untuk mengelak. Letakkan di atas 1.5 "kertas kertas persegi, mengelak bahagian sehingga.
6. Susun ban ke dalam pengukus, meninggalkan kira-kira 1'' jarak di antara ban. Semburan air kabus atas roti, dan kukus dalam pengukus yang telah dipanaskan pada suhu haba yang tinggi selama 12 minit. Keluarkan roti dari pengukus dan sejuk pada rak untuk mencegah bawah basah.

Nota:

1. Jika sanggul yang lebih besar diingini, bahagikan doh kepada 12 bahagian sama dalam langkah 5.
2. Tidak ada keperluan untuk berehat doh selepas menambah baking powder, tetapi jika masa yang dibenarkan, berehat selama 10 minit atau lebih untuk mendapatkan lebih lembut ban.
3. Menambah beberapa titik cuka ke dalam air mengukus akan menghasilkan roti putih, tetapi ini adalah pilihan.
4. Pengukus mesti dipanaskan selainnya bun tidak akan meningkat kepada kelantangan kerana ia sepatutnya.
5. Semburkan permukaan bun dengan kabus air membantu untuk menghasilkan roti dengan permukaan licin selepas dikukus.
6. JANGAN buka tudung semasa proses mengukus.
7. Jika terdapat tompok kekuningan pada roti kukus, ia bermakna baking powder tidak dibubarkan sepenuhnya.

By Christine Wong.




Sau Pau


Bahan-bahannya:

Inti

300 gm isi ayam di potong dadu.
80 gm bawang besar-cincang.
40 gm green peas-Cm guna yang dalam tin.

Perasa.

1 tsp garam.
2 tbsp gula atau secukup rasa.
1 tbsp sos tiram.
1/2 tbsp minyak bijan.
1 tbsp kicap cair.
1 tsp kicap pekat.
1 tsp kicap pekat berkaramel-optional.
Secubit serbuk Chinese five spices.

Bahan pemekat
 1/2 tbsp tepung jagung +1 tbsp air.

Cara-caranya:

  • Satukan bahan-bahan perasa di dalam satu bekas.Gaul rata.
  • Panaskan 3 tbsp minyak masak dan tumis bawang besar sehingga wangi.
  • Masukkan isi ayam dan masak sehingga bertukar warna ,masukkan green peas.Gaul sehingga sekata.
  • Masukkan bahan-bahan perasa  dan kacau perlahan-lahan jika terlalu pekat tambahkan sedikit air.
  • Akhir sekali masukkan bahan pemekat.
  • Bila telah siap ,ketepikan.
 Doh A (Water dough)

200 gm tepung gandum biasa.
60 gm salted butter.
2 tsp gula halus.
100 gm air.

Doh B (oil dough)

160 gm tepung gandum biasa.
100 gm lemak sayuran.

Bahan sapuan : telur kuning +sedikit air.
Bijan putih secukupnya.

Cara-caranya:
  • Doh A(dengan cara rub in method)satukan butter ,tepung serta gula menjadi serbuk roti .Perlahan-lahan masukkan air hingga menjadi doh yang licin.Biarkan rehat selama 10 minit.
  • Doh B,campurkan lemak sayuran dan tepung sehingga menjadi doh yang licin dan biarkan selama 10 minit.
  • Bahagikan doh A dan doh B menjadi 20 biji.(doh A~19 gm,doh B ~12 gm )Bulat-bulatkan menjdi bentuk bebola kecil.
  • Balutkan doh Adengan doh B,macam nak buat karipap pusing tu ya.Bulat-bulatkan.
  • Gelek membujur dan gulung.Kemudian gelek sekali lagi dan gulung,kerat dua dan bentukkan menjadi bebola .
  • Gelek doh dan isikan dengan inti lebih kurang 25 gm.Tutup dengan kemas dengan cara memicit bahagian hujung sehingga bercantum.
  • Sapukan dengan kuning telur dan bakar selama 15 minit dengan kepanasan oven lebih kurang 200C terpulang pada jenis oven yang di gunakan.
  • Setelah 15 minit keluarkan dari oven dan sapukan sekali lagi dengan kuning telur dan tabur bijan secukupnya.Kembalikan ke dalam oven selama 15 minit lagi.

No comments: