Biskut Semperit
Source: Here
Bahan:
125g
susu pekat manis -resepi asal guna 250g (1/2 tin yang beratnya 505g)
125g
butter, lembut tapi jangan terlalu lembik. Nanti biskut berminyak - resepi asal
250g
230g
tepung jagung Brown and Polson (cap butterfly) - resepi asal 600g. Ku guna 230g, just nice
untuk picit dalam acuan
Cara:
1. Pukul sebati susu pekat manis dan butter. Tak
perlu pukul sampai kembang atau putih gebu (ku guna whisk telur je).
2. Tip: Untuk biskut, tak perlu dipukul sampai
kembang seperti membuat kek, kecuali ia dinyatakan dalam resepi. Ini kerana
apabila butter dan gula@susu pekat manis dipukul hingga kembang/gebu, kita
masukkan udara ke dalam adunan. Apabila adunan ini dibakar, udara dalam adunan
akan mengembang dan ini akan menyebabkan biskut turut mengembang.
3.
Masukkan tepung jagung sedikit demi sedikit, sambil digaul sebati. My
experience, 230g just nice untuk picit ke dalam acuan. Resepi asal guna 300g
tapi pada saya terlalu keras kalau guna semua.
4. Memadai adunan boleh dikepal boleh berhenti
tambah tepung.
5. Picitkan atas dulang yang dialas baking
paper. Tekankan ceri merah atau kismis di atasnya (kalau kismis kena potong 4,
ia mengembang 2x ketika dibakar).
6.
Bakar dalam oven yang dipanaskan terlebih dahulu, 170C untuk 12-15 minit
atau hingga bawah/tepi biskut nampak mula keperangan.
*Boleh bahagikan doh dan letak lain-lain warna ye mengikut kreativiti masing-masing.. :)
No comments:
Post a Comment