Biskut Nestum Rangup
Source: Here
Bahan-bahan
- 125 gram butter, premium Anchor butter
- 1/2 cawan gula kastor
- 1 sudu teh esen vanilla
- 1 biji telur
- 1 cawan tepung gandum
- 1 1/2 sudu teh serbuk penaik
- 1 cawan Nestum original, kisar halus
- 1 cawan Nestum original, tak perlu kisar
- Bahan untuk hiasan:
- Ceri merah atau hijau, hiris kecil
- Sedikit Nestum original, tabur atas pinggan untuk salutan doh
Cara Penyediaan:
- Untuk bahan kering, ayak tepung gandum dan serbuk penaik. Satukan dengan serbuk Nestum kisar dan juga Nestum yang kasar.
- Dalam mangkuk berasingan, pukul butter (yang sudah dikeluarkan pada suhu bilik) bersama gula kastor sehingga putih dan berkrim. Masukkan telur dan esen vanilla, pukul sehingga kembang.
- Masukkan bahan kering tadi. Kacau sehingga betul-betul sebati menjadi doh yang lembut.
- Rehatkan doh seketika. Uli menjadi bentuk bulat sebesar guli (kecil sedikit jika anda suka biskut yang kecil). Gulingkan doh di atas Nestum dan susun di atas dulang yang telah digris dengan butter. Tekan dengan garfu dan hiaskan dengan ceri.
- Bakar pada suhu 175, selama 15-20 minit.
Tips: Pastikan anda rehatkan
doh seketika, boleh juga rehatkan doh di dalam peti sejuk selama 10
minit. Tidak mengapa jika doh agak melekit pada mulanya. Selepas
direhatkan, doh akan menjadi lebih senang diuli.
* saya menggunakan cawan kertas kecil agar biskut tersusun lebih kemas. :)
* saya menggunakan cawan kertas kecil agar biskut tersusun lebih kemas. :)
2 comments:
Banyak nya biskut ko thn tok deb.
Mood tengah rajin na.. haha.. tp letih eh.. huhuhu
Post a Comment